De brandweer van Oldebroek werd om drie minuten voor half dinsdagmiddag gealarmeerd voor een buitenbrand bij een bedrijfspand aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Binnen een minuut werd de brand opgeschaald naar middelbrand waardoor extra ondersteunende voertuigen werden gealarmeerd. Daarna ging het vrij snel en werd er verder opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP 1. Bij de brand bleek al sprake te zijn van forse rookontwikkeling die zichtbaar was in omgeving.

Volgens omstanders ontstond de brand aan de achterzijde van het pand waarin wellnessapparatuur zoals zwembaden en sauna’s wordt verkocht. Medewerkers hebben met emmers water nog geprobeerd de brand te blussen. Meerdere brandweer korpsen uit omliggende regio’s kwamen ter plaatse, In totaal zijn er zo’n honderd mensen van de brandweer aanwezig”, stelt Oscar Tutert, woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Voorkomen van uitbreiding

Het vuur breiden zich razend snel uit. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand overslaat naar omliggende panden. Een aangrenzende garage van een woonhuis vatte desondanks wel vlam ,,Over de schade is op dit moment nog niks te zeggen, maar Salvage is ter plaatse voor de schadeafhandeling”, vertelt Tutert. Vanwege de forse rookontwikkeling, die via Elburg naar Flevoland trok stuurde de meldkamer van de brandweer een NL-Alert uit. Omwonenden wordt geadviseerd om hun ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Het bedrijf Rhodos Wellness moet als verloren worden beschouwd. Omdat de brand zich snel uitbreidde was er geen houden meer aan. Iedereen die in het pand aanwezig was kon op tijd naar buiten. Medewerkers kijken ondertussen aangeslagen toe hoe hun bedrijf in rook opgaat. Ze zoeken steun bij elkaar.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland riept mensen op om hulpverleners de ruimte te geven en daarom niet naar de plek van de brand te komen. Toch zijn er veel toeschouwers die een kijkje komen nemen. Zij worden door de brandweer op afstand gehouden.

De Zuiderzeestraatweg tussen Wezep en Elburg is ten hoogte van Oldebroek afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

e Hoofd Officier van Dienst van de brandweer gaf omstreeks vijf over half acht het sein “Brandmeester”. Er kwamen twee sorteergrijpers om het deels ingestorte pand uit elkaar te halen zodat er gericht afgeblust kan worden. Het nablussen van de brand heeft enige tijd in beslag genomen.

Het is nog niet bekend waardoor de brand is uitgebroken. Gezien de hevigheid van de brand twijfelt de woordvoerder van de Veiligheidsregio of daar ooit een antwoord op komt, omdat onderzoek zeer lastig zal zijn.

  •    

    01 Juni 2021

  •    Client:

    112Persfotografie

  •    Fotograaf:

    Damian Ruitenga